Beri Hutang Tapi Orang Tak Nak Bayar Balik? Lihat Bagaimana Lelaki Ini Mengatasinya


Ada part time ofice boy saya ni pinjam duit RM200 dengan saya. Katanya nak renew road tax & insurance motor.

Saya tanya dia, apa benda yang awak boleh kasi pada saya sebagai cagaran. Dia pun setuju kasi 2 pasang kasut yg dia baru beli katanya.

Selepas dia kasi 2 pasang kasut tu sbg cagaran, saya pun kasi lah duit kat dia dan mintak dia sign satu perjanjian ringkas. Dia janji akan bayar hujung bulan nnti.


Selepas 2 minggu saya call dan msg dia, dia dah mula tak jawab. Ofis pun dah tak dtg. Tunggu sampai hujung bulan tak bayar hutang jugak, maka secara rasmi lah kasut tu jadi milik saya.

At least drpd tk dapat apa2 ada jugak kasut sbg cagaran. Bolehlah pakai jalan2 dan pergi jogging. Nak ambik tindakan mahkamah tk berbaloi. Dapat kasut 2 pasang pun jd lah. Tak lah rugi sgt.

Jadi pesan saya kalau nk bagi pinjam duit pd orang tu walaupun kita kenal dan baik sekalipun dgn orang tu, biar lah ada cagaran dan ada perjanjian. Kalau dia tk bayar ambil saje lah barang cagaran tersebut. Ianya sah dari segi undang2 dan hukum syarak. Gunakan tanpa waswas. .smile emoticon

2 comments.. read them below or add one

Ibu.Karina Safah Ibu.Karina Safah 20 March, 2016
PENGAKUAN SAYA BERSAMA KELUARGAKU INI BUKAN CERITA ATAU PUN REKAYASA BENER-BENER TERBUKTI SAMA SAYA.

Terima kasih sebesar-besarnya yang kami ucapkan kepada mbah warjoh yang telah memberikan keberhasilan dan keberuntungan bagi keluarga saya.berkat bantuan beliau saya sekarang sudah hidup tenang karena suamiku sudah punya usaha tambak yang luasnya sekitar 5 hektar kurang lebih. begitupun juga saya dirumah buka warung sembakau dan sekarang pun saya sekeluarga tidak di kejar-kejar hutang lagi. mulanya keluarga Kami di berikan angka gaib hasil ritual dari mbah warjoh yang sangat Jitu 100% dijamin tembus.sehingga keluarga saya sekarang merasa tenang lagi.sekali lagi terima kasih mbah jasamu dikeluarga saya tidak akan terlupakan.Jika anda butuh angka gaib hasil ritual mbah warjoh silahkan Tanyakan aja Pada mbah dinomer hp beliau di: 0851 4534 4218 atau silahkan KLIK DISINI Terima kasih.


HimpunanCeritaLawak tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri